donderdag 17 maart 2016, 19:16:48 uur

.

Oorlog

in de

ether

.

L eo Hauben wil van L1 de Limburgse dialectzender maken. Vorige week lanceerde hij het idee op website en facebook. Het ontlokte honderden reacties.

Het was een leuke testcase van Leo om te zien hoe populair zijn zender nog is. Er komt een afschuwelijke doodsstrijd aan.

Het is geen goed plan. Hij moet ervan af zien. Het veroorzaakt oorlog in de provincie. Noordlimburgers willen niet naar Zuidlimburgs dialect luisteren. Zuiderlingen willen geen Noordlimburgs horen. Het is het einde van L1.

De provinciale publieke zender zit toch al niet sterk stevig in het zadel. Het bezuinigings- en saneringsmonster slaat toe.

Onderminister Sander Dekker wil alle publieke omroepen in Hilversum op een hoop en onder NPO-vlag gooien. Een blokje nieuws 's avonds na het NOS-Journaal. Het wetsvoorstel is ingediend. Over een paar maanden is het zover.

Niemand zal er een traan om laten. Er komt geen "mars op Den Haag" van een protesterende menigte. Nieuws heeft geen waarde en geen waardering meer.

Dat betekent het einde van de werkgelegenheid voor 80 L1-medewerkers. Er blijven er hoogstens 20 over. Een mooi stukje historische couleur locale verdwijnt uit de provincie.

Uit Noord- en Midden Limburg komen toch al lang geen nieuws en geen adverteerders op L1 TV. De dorpen en steden van Midden en Noord hebben intussen eigen omroepjes opgericht op het Internet. Zelfs de huis aan huis bladenmarkt is hopeloos versnipperd. Voor de dagbladen is weinig of geen plaats.

De eigen combi-website van L1 met de kranten, "1Limburg" verdwijnt. Niemand keek er naar. Alleen de LD-DL krantsite blijft over.
Papier verdwijnt.
Concurrent TVLimburg Internet
trekt nauwelijks kijkers.

De geldkraan voor L1 op het zender-toren-net van de provincie gaat dicht. Beter was het die geldkraan voor de publieke zender op de torens van Limburg open te houden. Het is goeie representatie en verkooptechniek van en voor de provincie. Het geld dat niet meer naar L1 gaat, gaat binnen 10 jaar in de provinciale reorganisatie naar noodlijdend Brabant. De techniek en het extra personeel waren echter in het hele land te duur.

De kwaliteit die L1 nu nog maakt is voortreffelijk. De beste nieuwslezeres is Simone Van Trier. Omroepers en nieuwslezers, reportage-journalisten die geen Limburgse maar een "Hollandse" tongval hadden, zijn verdwenen.


Limbuwwah - Limburrig

Sommigen bij L1 kunnen het woord Limburg nog steeds niet uitspreken. "Limbuwwah" maken ze ervan. In plaats van "Limburrig" zoals het hoort.

De toekomst van de provinciale publieke zender is uiterst zorgelijk. De werknemers dienen een goed heenkomen te zoeken.

En dat is:
herindeling van de journalisten van L1 met die van LD en DL,
en onder de financierings-vlag van Concentra
één en dezelfde Internet-nieuws-special-site maken.
De aspiraties voor NPO laten schieten.

.

.

.

.

Jules Zollner.

.

.

.

Previous Home Next

___________________________________________________________________
Klik op de ikoontjes hierboven of op de bovenkop of de foto, voor de site-voorpag.
-- Twitter: --- Facebook:
Reacties: Mail: blog@juzonieuws.nl